Hoppa till sidans innehåll

Öppet brev till beslutsfattare i Norrköpings kommun

14 JAN 2016 13:19
Med anledning av ett fortsatt osäkert läge angående vår verksamhets placering på Dagsbergsfältet, har medlemmar i Norrköpings Fältrittklubb skickat ett öppet brev till beslutsfattare i Norrköpings kommun.
  • Uppdaterad: 30 JUN 2017 12:07

Vi är ett tiotal medlemmar i föreningen som har tagit initiativ och skickat in ett öppet brev till Norrköpings kommun ang. en eventuell placering av en ny brandstation på Dagsbergsfältet, se nedan. Brevet är en vädjan till beslutsfattare att ta sig en ordentlig funderare över Dagsbergsfältets framtid, och att vi hoppas att Norrköpings Fältrittklubb har en framtid där. En önskan som jag tror att många fler medlemmar delar. Kommentera gärna här på hemsidan och visa ert stöd.

Norrköpings tidningar har bl.a. uppmärksammat brevet i en artikel och radio P4 Östergötland nämnde brevet i nyhetssändningen som sändes den 13/1 kl. 14.30. Det har även publicerats artiklar i Folkbladet och Tidningen Ridsport.

Vänliga hälsningar

Karin Strand

En av Norrköpings oaser kan gå förlorad

En av Norrköpings oaser kan gå förlorad och ett av de ställen som vi tycker ger Norrköping dess karaktär kan försvinna och bli ett minne blott. Vi är oroliga att en placering av ny brandstation på Dagsbergsfältet kommer att kunna leda till detta. Om brandstationen placeras där kommer Norrköpings Fältrittklubb inte kunna leva kvar på grund av att ytan som behövs till hagar blir för liten. Och om Norrköpings Fältrittklubb försvinner tror vi att det finns stor risk att Dagsbergsfältet kommer att bebyggas och förtätas.

Norrköping är en stad i förändring och vi har mycket nytt att vara stolta över. Vi har bl.a. ett stort fint konserthus som vuxit upp som en juvel i det gamla industrilandskapet. Och just det gamla industrilandskapet som höll på att förfalla med ödelagda byggnader med sönderslagna fönsterrutor är nu vår stolthet och inhyser bl.a. många teknikföretag och universitetsutbildningar. Vid infarterna till vår stad finns nu mera skyltar som visar in turisterna till de gamla upprustade textil- och pappersfabrikerna. Vi har bevarat historia genom att varsamt rusta upp gamla byggnader och har därigenom också låtit staden få behålla sin karaktär och sin själ.

Vi ser också att Dagsbergsfältet är en del av Norrköpings själ och att det ger staden en del av dess karaktär. På fältet har det, innan badhuset byggdes och fältet var större, körts speedway under många år. Det har varit ett fält där det har funnits både fotbollsplaner och bandyplaner. På 1940-talet flyttade Norrköpings Fältrittklubb dit, en ryttarförening med anor från slutet av 1800-talet. På den tiden det fortfarande fanns ridande polis i Norrköping stod Polisens hästar också uppstallade där.

Idag verkar fortfarande Norrköpings Fältrittklubb på Dagsbergfältet med ridskoleverksamhet för både barn, ungdomar och vuxna. Föreningen, som är ideell, driver med hjälp av kommunala medel fritidsverksamhet för barn fyra eftermiddagar i veckan. Barn från närliggande områden såsom Hageby, Ljura, City, Navestad och Smedby deltar i verksamheten. Under sommarhalvåret arrangerar föreningen flera hopp- och dressyrtävlingar med många deltagare. Föreningen föder både själv upp en del av sina ridskolehästar och köper även in unghästar för att utbilda dem till den egna verksamheten. Ett vinnande koncept som nyligen har uppmärksammats av ett par stora ridsportstidningar i Sverige.

Men nu står vi inför risken att den sista biten av öppen yta vid Dagsbergsfältet kommer att försvinna om inte Norrköpings Fältrittklubb kan vara kvar där. Att en oas i Norrköping, med en lång historia som ett ställe för fritidsaktiviteter och sport, kommer att bebyggas och förtätas. Fältet som är ett av riktmärkena när man kommer in i staden via E22an riskerar att sakta raderas ut.

Vi vill att ni beslutsfattare inom kommunen funderar en extra gång och tänker igenom vad en placering av en ny brandstation på Dagsbergsfältet skulle innebära för Norrköping i längden. Vi vill som förening kunna fortsätta vår ridskoleverksamhet på Dagsbergsfältet, och vi vill ha ett levande område med en verksamhet som bidrar till att människor mår bra. Vi vill ha kvar en levande stad där vi fortfarande kan se hästar på väg till uteritt i Vrinneviskogen. Vi vill kunna bjuda Norrköpingsborna på ljudet av klapprande hovar mot asfalten, och den mäktiga känslan när de vackra hästarna rider tätt förbi.

Vi vill fortsätta att vara en del av Norrköping och en del av stadens själ. Låt oss få vara kvar på Dagsbergsfältet och utveckla vår verksamhet till en modern och tillgänglig oas!

Skribent: Therese Samuelsson

Kundinloggning

Lektionsschema

Hästarna

Tävlingar

 

Kontakt

Fullständig kontaktinformation

Öppettider ridskolan

Måndag - Torsdag 08:00-21:00
Fredag 08:00-18:00
Lördag - Söndag 08:00-15:00

Telefon

011-128085

Måndag 13:00-14:30
Onsdag 10:30-12:00
Fredag 13:00-14:30

Telefonsvarare tillgänglig övriga tidpunkter.

E-post

This is a mailto link

Läses mån-fre med återkoppling så fort som möjligt.

Postadress:
Norrköpings Fältrittklubb - Ridsport
Dagsbergsvägen 23
60351 Norrköping

Kontakt:
Tel: 011128085
Fax: 011128085
E-post: This is a mailto link